Uitslag 10e Cross Triathlon Ameland

Ironman kanshebber wint Cross Triathlon Ameland. Nes, Ameland – 17 September, 2011header-tri-ambla-10jaar

Kijk hier voor de foto’s van Tinus Zanting

Jantine Scheltema heeft eerste beelden online.

Ongetwijfeld is Georg Potrebitsch over drie weken de man met de vreemdste aanloop naar de Ironman op Hawaii. De triatleet uit het Duitse Gladbeck is niet, zoals de meeste profs, al neergestreken op de eilandenarchipel in de Pacific. Nee, hij was op Ameland om daar voor het eerst in zijn carriere een crosstriathlon te doen. De 27-jarige Duitser kwam, zag en overwon daarmee voor de eerste buitenlandse zege zorgend in de tienjarige geschiedenis van Tri-Ambla. “Nederland is goed voor mij”, jubelde de in Wladiwostok geboren Duitser, Hij won eerder de Holland triathlon in Almere en de wedstrijd in Stein.

Het evenement werd onder ruige weersomstandigheden gehouden. De Waddenzee lag er voor het zwemmen nog redelijk kalm bij. Tijdens het fietsen stak de wind op en bij het lopen kregen de bijna 800 triatleten een nat pak. Voor de start moesten Rob Barel en Bert Flier, twee van de favorieten zich wegens hoge koorts afmelden. Rorik Schouten, een andere kanshebber viel na het zwemmen met kramp uit. Vooraan bleven Potrebitsch en Erik Wolsing vooruit bij het zwemonderdeel. Specialist Wolsing maakte daarna een snelle mountainbiketocht door duinen en strand. Met drie minuten voorsprong begon de Veenendaler aan het lopen. Potrrebitsch voelde zijn benen verzuren tijdens het mountainbiken, maar kon toch nog vrij gemakkelijk het verschil goed maken. Rick Nijhoving, die samen met de Duitser van de fiets kwam, begon een stuk voorzichtiger aan het lopen. Maar ook hij naderde Wolsing, die overigens zijn beste resultaat ooit op een crosstriathlon boekte, tot op enkele seconden. Vice-Europees kampioen bij de junioren Jarrich van Woersem werd vijfde. Daartussen zat bondscoach en veteranenwereldkampioen Johan Neevel.

Bij de vrouwen kwamen Gonny Rosendaal, Marijke Zeekant en Riikka Vreeswijk-Kelja kort na elkaar uit het water. Kelja, die de wedstrijd al vier keer won, was daarna veel te sterk op de fiets. Alleen Judy van den Berg kon haar nog enigszins volgen. Kelja kwam speciaal vanwege het tweede lustrum meedoen, net als Royce Kortekaas die vier jaar geen wedstrijden meer gedaan had. Kelja won de eerste editie in 2002, Kortekaas het eerste Nederlands kampioenschap in deze discipline, ook op Ameland. Nadat Ameland in 2008 ook het EK in deze variant op de wegtriathlon organiseerde zijn er de komende jaren twee internationale kampioenschappen in Nederland: het EK en WK crosstriathlon zijn in respectievelijk 2012 en 2013 in Kijkduin.

Meest opvallende deelnemer in het omvangrijke deelnemersveld (na Holten is Ameland in tien jaar tijd kwantitatief uitgegroeid tot de grootste triathlon in ons land) was Marit Bouwmeester. De Friese zeilster geldt volgend jaar op de Olympische Spelen als groot kanshebber op goud in de Laser Radial-klasse. De 23-jarige Bouwmeester verkiest samen met haar coach nu enige afleiding in andere sporten. “Daar paste deze triathlon prima in, volgend jaar kom ik hier zeker terug. Hopelijk met een gouden Olympische medaille.” In de recreatieve serie eindigde het zeiltalent als vijfde.

Zaterdag 17 september: 10e Crosstriathlon, Ameland 1,5 km Zwemmen – 35 km ATB- 12 km crossloop

Mannen:

 • Georg Potrebitsch (Dui)
 • Erik Wolsing (Veenendaal)
 • Rick Nijhoving (Amersfoort)
 • Johan Neevel (Wezep)
 • Jarrich van Woersem (Almere)
 • Joost Christiaans (Renkum)

Vrouwen:

 • Riikka Vreeswijk-Kelja (Gorinchem)
 • Judy van den Berg (Doesburg)
 • Birgit Schonherr-Holscher (Dui)
 • Gonny Roosendaal (Beesd)
 • Sylvia Brouwer (Oudeschoot)
 • Marijke Zeekant (Amsterdam)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.