Verslag 4e Running Center Cross Appelscha

UITSLAGEN – FOTO’S Christiaan Valk – FOTO’S Christina Wijkhuijs – FOTO’S Wim Oosterloo – Klik hier voor de foto’s

SusanONDANKS GRIEP EN  SNEEUW  GOEDE DEELNAME RUNNING CENTER CROSS  APPELSCHA.

Zou het wel doorgaan in Appelscha na zoveel sneeuwval ? dat vroegen zich heel wat hardlopers zich af. Maar de jongens van de Loopsportvereniging Invictus Appelscha/Oosterwolde  waren vrijdag al druk bezig geweest om twee parkoersen vrij te maken van de herfstbladeren en de boomwortels die boven de grond uitstaken te markeren met rood/wit lint.

De 4e en laatste Running Center Cross was deze zondag de 10e februari  in de bossen van het Drents Friese Wold. Bij deze cross is meteen de prijsuitreiking van deze competitie met de crossen in Leeuwarden, De Bult, Bakkeveen en Appelscha. Dank zij de medewerking van de mannen van Impala, Hedzer en Hepke die de uitslag bijhouden, kan dit meteen na elke categorieloop plaatsvinden.

Voor de uitreiking hadden ze Ella v.d.Berg  bereid gevonden om de prijzen uit te reiken, ze verzorgde hier tussendoor voor snert, en chocomelk voor publiek en deelnemers. DJ Chris (Christiaan Valk) die voor het geluid en muziek zorgde assisteerde haar hierbij om de winnaars op te roepen om op het erepodium plaats te gaan nemen, tijdens de uitreiking kon de wedstrijd gewoon volgens schema door gaan en kon iedereen genieten van de sfeer in het mooi besneeuwde bos.

Omdat er ook veel zon zou komen, hartstikke mooi natuurlijk,maar de rijp valt dan wel van de bomen, had de SV Friesland vier tenten meegenomen om droog te zitten en voor de jury droog te kunnen staan schrijven. In de tent van Hetzer en Hepke ook nog voor een kachel gezorgd en ruimte gemaakt voor de EHBO. Dankzijde vele vrijwillige handen stond de start en finish er zo en was de 400 meter stroomkabel uitgerold. Dank aan Staatsbosbeheer dat men op deze mooie ruime plek in het bos dit hardloopfeest mag organiseren. De sponsor Running Center John Sloot uit Leeuwarden was ook aanwezig en zag dat alles door de organisatoren LSV Invictus en SV Friesland soepel werd georganiseerd en verliep de cross zoals ze dit gewend zijn. Zaterdag moest de SV Friesland 50 kg zout strooien in het start finishgebied dat was in Appelscha niet nodig. Het meegebrachte zand kon in de bus blijven, het was niet glad.

Voor de deelnemers was er na afloop hete bouillon, thee, multivruchtendrank en fruit. Er stonden krukjes om even uit te blazen en Bart Smit En Jan Blaauw uit Diever noteerden de nummers en tijden waar Jelte Nijholt hun nadat hij de recreatieloop had volbracht, hun bij hielp om de juiste volgorde van binnenkomst te noteren. Jan Kooistra deed verslag, bij de Sprintcross viel hij even stil om ook mee te noteren, deze lopers gaan zo snel. Rond de 20 km per uur dat alle zeilen moeten worden bijgezet om de goede volgorde op papier te krijgen, en dat is gelukt.

Om half twaalf werd er gestart met de recreatieloop over maximaal 5 ronden van plm. 10 km. Ruim honderd deelnemers aan de start, Menno Mud van SV Friesland, hij komt uit Tietjerk won en Maaike Hornstra uit Jellum zij is ook lid van SV Friesland won bij de vrouwen op de langste afstand.

Starter Wijtse Breidenbach uit Zwolle had nu weer hulp van Alrens en Truus Leermakers en kon iedereen op tijd van start te laten gaan. De jongens van LSV Invictus zorgden dat het parkoers werd omgezet en ruimden alles weer na afloop op. Als iedereen wat doet gaat dat ook vlot.

Drommen publiek komen niet op hardloopwedstrijden af, meestal is het de familie men loopt liever mee en dat vind de organisatie ook prima. Prijzengeld en grote prijzen zijn er niet te winnen maar degene die wel in de prijzen vallen kregen een fraaie beker mee naar huis.

In totaal kwamen er 286 lopers aan de start, dat hadden er veel meer kunnen zijn maar door de sneeuwval en de griep bleven veel thuis. Volgende week maar weer naar Langezwaag was de reactie van de thuisblijvers. Maar de deelnemers die er wel waren hebben kunnen genieten van een mooi en pittig parkoers, het stuk bij de Bosberg op was zwaar maar goed te doen. Marathonklokken gaven de looptijden aan. In de kantine van de VV Stanfries kon men douchen en verkleden, in de kantine was genoeg warms te krijgen en werden de herinneringen, medailles voor één loop en een loopshirt voor degene die de gehele competitie meededen. Hier was genoeg parkeerruimte en op de Boerenstreek was een wintermarkt waar ook veel lopers na afloop nog een kijkje namen.

Voor de start van de meisjes C junioren werd  Susan v. Weperen naar voren geroepen. Ze werd vorige week zondag bij de Mastboscross in Breda Nationaal kampioen en won de 3 km in 11.24. Dit was de laatste cross van het nationaal crosscircuit en volgde de huldiging. Trainer Klaas/Jan Hofstra deed in Appelscha de huldiging LSV Invictus is trots op haar en het is nog nooit gebeurd dat een friezin deze prijs in haar klasse won. Joh Sloot had ook een bijdrage gegeven en zo kon hij Susan bloemen en een grote envelop met inhoud overhandigen. Een verdiende en mooie huldiging voor Susan. Leonie Glazenborg van de SV Veendam werd derde zij zou ook in Appelscha maar was ook ziek.

Volgende week zaterdag de Acht van Langezwaag over 2-5-10-16-21 km start 11.00 uur bij de sporthal. Een prachtige loop met ruim 350 lopers door bosgebied en over mooie rustige landweggetjes zie www.hardlopendnederland.nl

De uitslagen van de Running Center Cross staan op www.lsv-invictus.nl  en www.svfriesland.nl de einduitslag is te vinden op www.lopen.nu  Fotoreportages en verslagen staan ook op www.heroisme.nl  en op de site van Toli Schanssema. Er is veel belangstelling voor deze sites. De pers besteed niet zo veel ruimte aan het hardlopen, dat is best jammer. Wim Oosterloo heeft ook mooie foto’s  op www.lsv-invictus.nl staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.