8/12 Crossmarathon in Diever voor bikkels

CROSSMARATHON IN DIEVER 8/12 UITDAGING VOOR BIKKELS.

Na de succesvolle Slachterin met meer dan 340 lopers en de Ronde over Ried die zaterdag  1 december  in Franeker werd gehouden met 180 lopers  maakt de SV Friesland zich op voor de Crossmarathon in Diever  komende  zaterdag 8 december.
Deze marathon is uniek in Nederland, immers veldlopen en crossen gaan meestal over 10 en 21 km. Dat zijn al pittige afstanden waar direct geen honderden deelnemers zich aan wagen. Maar een hele marathon over 42.297 meter  is alleen voor bikkels bedoeld. De lopers die al eerder deelnamen noemen dit de zwaarste marathon van Nederland.

De Stichting Sport Promotie Diever en de Sportvereniging Friesland organiseren dit hardloopevenement  al voor de 13e keer. De route van 10.5 km is uitgezet in het Drents Friese Wold, over grotendeels boswegen, en een groot aantal slechte en smalle bospaden. Ook zijn er een paar venijnige heuvels in de 10.5 km lange ronde opgenomen.  En is het nogal eens voorgekomen dat het één grote modderpoel was en ook sneeuw en ijzel is geen uitzondering.  Dus een uitdaging voor hardloop bikkels.

Maar niet iedereen die wil deelnemen hoeft de hele marathon te lopen, ze hebben een keuze uit 10.5 – 21.1 – 31.7 km.  en de hele marathon.   De start voor iedereen is om 11.00 uur bij het Kasteel , hier is de toiletruimte van de kampeerboerderij beschikbaar voor de lopers. Inschrijven kon via de website  www.dieversportief.nl maar kan tot 10 minuten voor de start ook nog in Het Dingspilhuus Hoofdstraat 88  naast de COOPsupermarkt van de Fam. Slager. Hier is een groot parkeerterrein waar verkeersregelaars de bestuurders naar een  goede plaats delegeren, parkeren bij de supermarkt mag niet.

Onderweg op de route is er verzorging thee, sportdrank, cocacola, ontbijtkoek, fruit etc. en na de finish is er ook nog hete bouillon. En dat voor negen euro inschrijfgeld voor de hele marathon. Bij de finish en doorkomst staan marathonklokken en worden de nummers en tijden genoteerd. De winnaars krijgen bloemen en de uitslagen, foto’ s en verslag staat op de sites www.dieversportief.nl en www.svfriesland.nl

Voor het parkoersrecord heeft sponsor Univé verzekeringen een bedrag van honderd euro beschikbaar gesteld. Bij de mannen staat het record op 2.53.58 gelopen in 2002 door André v.d.Vliert bij de vrouwen is dit 3.23.46 op naam van Ida Verduin gelopen in 2006. In het Dingspilhuus zijn warme douchen dus na afloop schoon naar huis na een hapje en drankje in het  gezellige dorpshuis met sportaccommodatie.

Bij de deelnemers een Algerijn, Amerikaan, Engelsen, Belgen en Duitsers.  Ook Sjoerd Slaaf uit Groningen staat op de lijst hij heeft meer dan 700 marathons volbracht en komt voor het eind van het jaar nog wel op de 750. Sjoerd heeft de drie marathons die in Diever worden gehouden, Drents Friese Woldmarathon  eind maart, Midzomeravondmarathon op de derde zaterdag in Juli en deze Crossmarathon mee opgestart en de routes bedacht.

De deelnemers wordt aangeraden om voordat ze van huis gaan en het is slechtweer (ijzel) op de sites te zien of de cross wel doorgaat.  De nieuwe hardloopsite www.hardlopendnederland.nl wordt heel veel bezocht, 250 a 300 bezoekers per dag, 80.000 in 2012  omdat hier al de lopen van Noord Nederland staan en ook de afgelastingen op worden vermeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.